English

Het Rooms-Katholiek Studentenpastoraat in Amsterdam

SUMMER SCHOOL 2022 VAN STICHTING THOMAS MORE & STICHTING CHRISTELIJKE FILOSOFIE

Deze activiteit wordt aangeboden door Stichting Thomas More en Stichting Christelijke Filosofie, en vindt plaats in Nieuwkuijk, Noord-Brabant, van 2 tot 3 september 2022.

Ieder mens draagt een naam

Iedere persoon draagt een naam, is uniek. Maar tegelijk is zij met die naam aanspreekbaar door anderen in een gemeenschappelijk leven. Dit is in enkele woorden de kern van wat het personalisme wordt genoemd. Het wordt het thema van de summer school van Stichting Thomas More van dit jaar.

De mens is geen geïsoleerd individu. Ons leven wordt gedragen door concrete verbanden en relaties: we zijn broer, zus, ouder, vriend, dokter, student, collega... Als persoon verkeren we in een steeds veranderlijke relatie tot anderen. Daarbij brengt de ik-jij-relatie ons onvermijdelijk in een setting van dialoog. Als persoon geef ik mezelf gestalte door telkens antwoorden te zoeken op het appèl dat uitgaat van de ander. Anderen maken ons tot wie we zijn. Juist binnen deze voortdurend wisselende verbanden komt onze vrijheid en creativiteit tot ont- plooiing. De mens is een gemeenschapswezen, maar is nooit ondergeschikt aan een groter collectief of totaliteit. Iedere persoon heeft haar absolute individuele waarde. Uniek én verbonden.

De één bestaat niet zonder de ander

Het personalisme geeft een filosofische onderbouwing van de christelijke mensvisie waarbij de mens niet alleen een denkend of kennend subject is, maar ook een voelend, ervarend en han- delend wezen. Denkers als Martin Buber, Romano Guardini, Emmanuel Levinas zien de mens als een vrije, crea- tieve en verantwoordelijke persoon die leeft in verbondenheid met de ander, de wereld en met God.

Ook buiten de sfeer van religie bewijst deze mensvisie zijn waarde. “Allerlei gangbare onderscheidingen, zoals mens en wereld, geest en lichaam, denken en handelen, ik en ander, weten en geloven, enz., onderscheidingen die maar al te gauw tegenstellingen worden, verschijnen in het personalisme als inclusieve relaties: het één bestaat niet zonder het ander.” (Paul van Tongeren). [1]

Ook politiek, recht en rechtvaardigheid worden bezien vanuit het perspectief van de verhouding van de enkele persoon vis á vis de persoon van de ander, nooit vanuit het perspectief van de per- soon als deel van een anonieme totaliteit. Tegen het liberalisme verdedigt het personalisme de sociale natuur van de mens, tegen het communisme de waardigheid van elk individu. “Juist in een tijd waarin de grote ideologieën aan hun eigen contradicties ten onder gaan, en waarin de filosofie zonder gêne verbindingen durft te maken tussen elkaar voorheen uitsluitende stromingen, kan de vitaliteit van het personalisme opnieuw zichtbaar worden.” (Paul van Tongeren).


Summer School ‘Ieder mens draagt een naam’.
Mens, persoon, personalisme

Sprekers o.a prof. dr. Rudi te Velde, dr. Timo Slootweg
Aankomst vrijdag 2 september 16.00 uur
Vertrek zaterdag 3 september 16.00 uur
Locatie Abdijhof Mariënkroon te Nieuwkuijk (nabij ’s-Hertogenbosch)
Aanmelden vóór 15 augustus via info@thomasmore.nl
Kosten (incl. overnachting, diner, ontbijt, en lunch): studenten: 60 euro;, alumni STM: 120 euro; overige belangstellenden: 195 euro.


[1] Recensie door Paul van Tongeren van het boek “Rechtvaardigheid, persoon en creativiteit: Personalisme in recht en politiek” (2020) door Timo Slootweg en Claudia Boutiligier, in: More nr. 112 (juni 2020), p. 4.

Patroonheilige

Onze patroonheilige John Henry Newman
Dit is onze patroonheilige kardinaal John Henry Newman.

Cookies

Onze website www.rkspa.nl gebruikt cookies.

 

Recente Tweets

@wveth_pr on Twitter

@wveth_pr on Twitter
RT @GKCdaily: Unfortunately science is only splendid when it is science. When science becomes religion it becomes superstition.
RT @GKCdaily: Unfortunately science is only splendid when it is science. When science becomes religion it becomes superstition.

(Feed generated with FetchRSS)

Geplaatst op July 14, 2022, 08:54

RT @Xandrapos: De open deuren van kerken, die mis ik zo in Nederland. De heilige ruimte voor dagelijkse contemplatie. We zouden ...
RT @Xandrapos: De open deuren van kerken, die mis ik zo in Nederland. De heilige ruimte voor dagelijkse contemplatie. We zouden er van opknappen. Dit was vanmorgen toen ik brood ging halen in het dorp. Veel liefde voel ik voor degene die de deur opent en de eerste kaars aansteekt.
(Feed generated with FetchRSS)

Geplaatst op July 13, 2022, 12:00

RT @FoliaInt: At the end of this week, Rector Magnificus Karen Maex is leaving Amsterdam to return to her hometown of Leuven. A ...
RT @FoliaInt: At the end of this week, Rector Magnificus Karen Maex is leaving Amsterdam to return to her hometown of Leuven. A farewell interview with a Flemish engineer about the Dutch and Flemish culture, and the #UvA. https://www.folia.nl/international/152749/uva-says-goodbye-to-a-traveling-rector

(Feed generated with FetchRSS)

Geplaatst op July 13, 2022, 11:54

RT @CatholicSat: On July 13th, 1917, the Blessed Virgin Mary showed the three shepherd children of Fatima a vision of Hell. This...
RT @CatholicSat: On July 13th, 1917, the Blessed Virgin Mary showed the three shepherd children of Fatima a vision of Hell. This photograph was taken shortly afterwards. (Courtesy: Santuário de Fátima)
(Feed generated with FetchRSS)

Geplaatst op July 13, 2022, 11:42

Laatste update:

Contact

Het Studentenpastoraat is te vinden aan de Keizersgracht 218-B
1016 DZ  Amsterdam
Tel. +31 20 2400 802
www.rkspa.nl
mailformulier

 
Universiteit van Amsterdam
Amsterdam University College
Vrije Universiteit Amsterdam
top